Top tien Chinese achternamen

De Jong, Jansen en De Vries zijn de meest voorkomende achternamen in Nederland. Een kwart miljoen Nederlanders dragen deze namen. Een top honderd van de achternamen in Nederland is makkelijk te vinden. Voor Chinese achternamen in Nederland is er geen soortgelijke lijst. Welke achternamen komen het meest voor onder de honderdduizend Chinese Nederlanders?

Met behulp van een lijst met de honderd meest veelvoorkomende achternamen in China heb ik een top tien gemaakt van Chinese achternamen in Nederland. Ik heb de honderd namen ingevoerd in de Nederlandse Familienamenbank en daarmee een top tien gecreëerd. Niet zomaar een top tien, nee. Een top tien met informatie over de achternamen.

1. Wong (2.476 keer)
Wong is de Kantonese vertaling van het woord koning. Het is dan ook niet vreemd dat de naam in China vooral voorkomt in het zuiden, waar veel Kantonees wordt gesproken. De Nederlandse versie van Wong, Koning, komt vier keer zo vaak voor in Nederland.

2. Tan (2.205 keer)
De tweede plaats is voor de familie Tan. Of alle achternamen in deze lijst aan Chinezen toebehoren is een vraag die ik niet kan beantwoorden, maar bij deze naam kan ik dat wel. Tan komt namelijk ook voor in onder andere Indonesië, Turkije en Singapore. De Chinese vertaling is ‘praten’.

3. Tang (1.970 keer)
Tang is afkomstig van de Tang Dynastie, de periode van 618 tot 908. In vijftig jaar tijd in het aantal mensen in Nederland met Tang als achternaam gestegen met bijna duizend en een half personen.

4. Chen (1.934 keer)
De Chens zitten overal in Nederland, met name Zuid-Holland. Dat geldt ook voor Azië, aangezien Chen niet alleen een Chinese achternaam is. In Singapore en Taiwan is het de meest voorkomende achternaam. Geen slechte vierde plaats dus!

5. Hu (1.809 keer)
De naam Hu komt uit Hubei, een Chinese provincie die redelijk centraal ligt in het goed bewoonde gebied. Hu heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘roekeloos’.

6. Li (1.445 keer)
Een eervolle plaats voor een van de honderd meest voorkomende achternaam in China. In Nederland lopen anderhalf duizend mensen rond met ‘pruim’ als achternaam. Dit is trouwens de Mandarijnse vertaling. De Kantonese vertaling staat op de zevende plek

7. Lee (1.398 keer)
De twee verschillende vertalingen van pruim gaan nek-aan-nek in de Nederland. Het verschil is maar vijftig man. In totaal zijn er dus bijna drieduizend mensen die de Pruim als achternaam hebben. Dat is ruim het dubbele van de Nederlandse variant.

8. Liu (1.097 keer)
Nummer zeven op de lijst is Liu, een naam die zijn populariteit te danken heeft aan de stichter van Han Dynastie. De Han Dynastie staat bekend om de bloei van het land, letterlijk en figuurlijk.

9. Lin (1.013 keer)
De letterlijke van vertaling Lin is ‘een paar bomen’, maar Bos voldoet ook als de Nederlandse variant. Toevallig is Lin mijn achternaam. Ik ben benieuwd hoeveel procent van de Lins in Nederland familie van mij zijn. Ongeveer 5 procent, gok ik.

10. Wang (986 keer)
Wang is de Mandarijnse vertaling van koning. Dit betekent dus eigenlijk dat achternaam nummer één nog 986 mensen erbij mag tellen. Wang en Wong zijn de meest voorkomende achternamen in China. Dat geldt dus eigenlijk ook voor Nederland.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Chinees, Chinees-Nederlands

3 Reacties op “Top tien Chinese achternamen

  1. Nummer 4 is mijn moeders achternam maar dan met een g er achter :p. Jammer dat de mijne niet er tussen staat, haha. In het manadrijns zou het Xie zijn en in Kantonees Tse :)

  2. Ik dacht dat Cheung er ook tussen zou staan, maar blijkbaar is mijn achternaam toch een stuk minder voorkomend hier in NL :P

  3. Yuen Ming Wong

    Ow yeah, mijn achternaam op nummer 1! Niet gedacht eigenlijk, wel een leuk feitje om te weten hihi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s